Opruimcoach en kringloopfan

“Maar hoe dan? Met lichte verbijstering kijkt ze me aan, hoe kan het zijn dat jij als opruimcoach ook fan bent van de kringloop? Ik heb jou toch juist gevraagd om me te coachen bij het opruimen van mijn huis? En dat staat vol met kringloop schatten waardoor ik het niet opgeruimd krijg.”

Het is een herkenbare uitroep, deze lieve vrouw is de eerste niet die zich verbaast over mijn kringloop enthousiasme. En ook zelf heb ik me net voor mijn opleiding tot opruimcoach wel eens afgevraagd of dat wel met elkaar te rijmen valt.

Het is ook logisch dat mensen zich een beeld vormen van een opruimcoach, waarbij een kringloop-fan niet het eerste is wat in je opkomt. En laten we eerlijk zijn, Marie Kondo heeft als opruimgoeroe daarin een stevig voorbeeld neergezet. Ik zie haar niet per se naar de kringloop gaan. Hoewel ze inmiddels ook een webshop heeft om leuke spulletjes met sparkes of joy te verkopen. Dus ik bevind me in goed gezelschap als het gaat om de combinatie tussen opruimen en aanschaffen. Hoewel de spulletjes die mij joy geven ook nogal eens uit kringloop komen.

Voor mij is een goed opgeruimd en georganiseerd huis prima te combineren met een voorliefde voor de kringloop en mooie spullen. Mits je jezelf maar houdt aan een goede basisstructuur in je huis en je huishouden. Met die basisstructuur in orde kun je zo vaak naar de kringloop gaan als bij jou past. Bewust of onbewust heb je in je huishouden en de manier waarop je dat georganiseerd hebt gekozen voor een systeem. Dat kan het systeem zijn van bijvoorbeeld je ouders of je flatgenoten tijdens je studie. Denk maar eens terug aan hoe je ouders of familie vroeger omgingen met hun spullen, grote kans dat je jezelf in bepaalde dingen herkent. Het kan zijn dat dat een heel gezond systeem is dat met kleine aanpassingen ook voor jou goed werkt. Het kan ook zijn dat het tijd is om je systeem te checken en iets bij te stellen.

Voor de lieve vrouw met de uitroep betekende het dat zij het systeem van haar ouders overgenomen had. De tekorten die zij gedurende een bepaalde fase in hun leven hadden ervaren leiden ertoe dat ze nooit iets wegdeden. De vrouw deed onbewust precies hetzelfde als haar ouders, ze deed nooit iets weg. Tot het punt dat ze mijn hulp inriep omdat ze na een burn-out het overzicht en de balans in huis was kwijtgeraakt. Wat ze tot dat punt als systeem had aangehouden voldeed niet meer.

Samen zijn we aan de slag gegaan om de balans weer terug te brengen zodat er een nieuw systeem in haar huishouden kwam. Een systeem dat bij haar paste en zo balans en overzicht bracht. Na de uitroep over de kringloop heb ik verteld hoe ik zorg dat die balans in mijn huis blijft. Daarvoor hou ik mezelf aan vijf simpele routines die de basis vormen van mijn opgeruimde huis. Die kun je teruglezen in de free infographic.

En de kringloop en ik zijn goede vrienden. Goede items geef ik graag een tweede leven door ze aan de kringloop of een goed doel te geven. Ook dat hoort bij een goed opruimsysteem en om te zorgen dat mijn huis niet te vol staat, hou ik me aan de regel dat als er een item in komt, er ook een item uitgaat.

En bij jou, hoe is het kringloopgehalte in jouw huis?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.