zolders fascineren

Zolders,

mijn favoriete ruimtes..

De zolders waar ik vroeger kwam stonden vol met allerlei spullen die mijn opa en oma in de loop van de jaren hadden verzameld. Het speelgoed uit de jaren dat mijn ooms en tantes jong waren lag er, we waren er uren zoet mee. Maar ook tijdschriften, oude boeken, dozen vol met administratie en oude kleding.

De schuren van mijn andere opa en oma waren een prachtige speelplek, vol met oude boerengereedschappen, meubels en van alles kwamen we ertegen. Uren zijn we er zoet geweest met onze fantasie paarden. Ook vonden we er houten kratten met van alles en nog wat erin. Onder het stof zaten ouderwetse appelschillers of van die gekke sopkloppers. Vaak zat ik me ook af te vragen wie die dingen gebruikt had en waar ze voor waren geweest.

Nog steeds vind ik het ruimtes die tot de verbeelding spreken. Als of het verleden met je meegereisd is en een stem krijgt in het nu. En dat is natuurlijk ook zo, wat we meemaken en gebruiken vormt ons op mooie en ook minder mooie manieren. Op de zolders en in schuren vind je de spullen die zich aan de randen van ons leven ophopen. Het zijn spullen waar we bewust of onbewust ruimte voor houden.

Vaak ligt het vol met spullen waarvan we dachten dat ze nog eens van pas zouden komen of die op zolder zijn beland omdat we ze ergens kwijt moesten. Ik denk dat dat voor veel mensen herkenbaar is, de ruimte is er toch en het ligt niet in de weg. En zo door de jaren heen verzamelen zich daar de spullen waar we geen beslissing over hebben genomen. Tot het moment dat een verhuizing of een ander life-event daar verandering in brengt en we ons genoodzaakt zien om de zolder of de schuur op te schonen. En dat vraagt vaak meer energie dan we op dat moment eigenlijk hebben.

Het anders aanpakken kan ook zonder dat je de schoonheid van de herinneringen verliest door dat je niets meer bewaard. Want soms heeft iets niet alleen gebruiksnut, maar hoort er een verhaal bij dat je aan kinderen of kleinkinderen wil mee geven. Zo zijn de zelfgetekende verjaardagskaarten van mijn pake nu gebundeld in een kaftje en staan ze in mijn woonkamer als bouwsteen voor de creativiteit die aan me doorgegeven is.

Een zolder en een schuur zijn plaatsen waar je spullen opbergt die vaak seizoensgebonden zijn en niet voor dagelijks of wekelijks gebruik, zoals vakantiespullen en winterjassen. Ook is het de plek waar we alles neerleggen waarvan we eigenlijk niet weten wat we er mee willen.

Het bewust kiezen voor wat je bewaart of wegdoet begint dus al bij het opruimen in de ruimtes waar je actief gebruik van maakt. Wil je iets op zolder of in de schuur leggen? Vraag je eerst af wat je ervan denkt als je het over tien jaar ongebruikt tegenkomt. Vaak weet je het antwoord dan al wel. Soms is het beter om iets naar de kringloop te brengen of weg te geven zoals boeken waar je een andere lezer weer blij mee maakt. Gaat het item een mooie herinnering geven voor later? Ruim het dan op in een doos waar je de titel herinneringen aan geeft. Goed labelen geeft overzicht en maakt het later makkelijker om bij een life-event op te ruimen.

Op zolder kun je dozen neer zetten met de spullen die je niet (meer) nodig hebt, maar ook nog niet weg wil doen, beperk je zelf tot twee à drie dozen. Zijn die dozen een jaar of langer niet geopend? Dan kunnen ze weg. Maak er een gewoonte van om jaarlijks een dagje zolder opruimen te “plannen”. Regendagen in de herfst zijn fijn voor je zolder. De lente in aantocht? Tijd voor de schuur!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.